<$BlogItemBody$>

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ferit Rad, öğretim elemanları Mustafa Barış ve Sezai Bozaoğlu'nun çalışmaları kapsamında, bölümün Uygulama ve Araştırma Ünitesi'ne getirilen Gökkuşağı alabalığı damızlıklarından sağım yöntemiyle döl alınarak, döllenen yumurtaların inkübasyonu başarılı bir şekilde gerçekleştirildi ve keseli larva elde edildi.
Çalışmada, anaçlar açıkta bulunan fiberglas tankta, hava verilerek ve su sürekli filtre edilerek kapalı dolaşım sisteminde tutuldu. Su sıcaklığının 9-12 derece arasında değiştiği çalışmada, yumurtaların inkübasyonu, ünitenin şartlarına göre geliştirilen kuluçkalıkta gerçekleştirildi. Yumurtalar 18-20 günde göz lekeli döneme ulaştı ve 24. günden itibaren prelarvalar çıkmaya başladı. Döllenen yumurtaların yüzde 90'ı açıldı. Elde edilen larvaların bakımı ise devam ediyor.
Çalışmalar hakkında bilgi veren Doç. Dr. Rad, bir soğuksu balığı olan Gökkuşağı alabalığından döl alımının ve kuluçka tekniğinin karmaşık olmadığını, ancak özellikle yumurtaların kuluçka aşamasında iyi kalitede kaynak suyuna ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Rad, yapılan çalışmanın, ileriki yıllarda Gökkuşağı alabalığı yavru üretiminin daha büyük ölçekli yapılmasına alt yapı ve zemin hazırlaması yönünde büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, "Bölümde büyük ölçekte yavru üretimi ile porsiyonluk alabalık yetiştiriciliği önündeki en önemli sınırlayıcı faktörler su kaynağı, mekan darlığı ve finansman. Uygun su ve arazinin bulunması ile diğer su ürünleri fakültelerinde olduğu gibi bizim fakültede de ticari ölçekte alabalık üretimi yapılabilir" dedi.
Haber7